Entrevista a fons el Vocal de Carreras per Muntanya

Entrevista a fons el Vocal de Carreras per Muntanya

Isidre Damià Llopis és el responsable de dinamitzar la Vocalia Carreras per Muntanya. Ho fa des de la seua experiència en aquesta disciplina com corredor i com àrbitre.
Isidre
Àrea de Comunicació FEMECV

 

Explica'ns sobre la teua relació amb la muntanya. Quan vas iniciar la teua afició pel muntanyisme?

Des de xicotet sempre vaig tindre una atracció cap a les muntanyes i es va reforçar perquè la meua família estiuejava en zones on sempre hi havia una muntanya. Ja des dels meus primers contactes amb aquest entorn m'atreia la possibilitat de pujar als cims. Vaig tindre la gran oportunitat d'integrar-me en un grup scout que m'acostava a aqueix entorn natural que tant em fascinava i, quan vaig tindre la més mínima oportunitat, em vaig fer amb un modest equip d'escalada. Així, vaig passar de les parets verticals a practicar el muntanyisme i recórrer tots els pics, primer en la Península i després per Europa.

 

I per les carreres per muntanya?

En les meues eixides als Pirineus, vaig començar a veure a gent que pujava corrent, per on jo caminava, i em va cridar molt l'atenció. De seguida em vaig posar a indagar i d'ací vaig saltar a la pràctica de les activitats de carreres per muntanya, passant per la bicicleta de muntanya, com mig alternatiu. Mentre tot això succeïa, alternava, amb amics i amb tota la família, la pràctica de l'esquí de pista i de travessia que m'acostava a l'entorn natural de les muntanyes en totes les seues facetes i modalitats esportives i, fins ara, que continue practicant tot tipus d'esports de muntanya.

 

Quant a la teua trajectòria en FEMECV, sempre vas tindre interés a unir-te a una federació?

Quan practiques activitats de muntanya, no et qüestiones si et federaràs o no, és un requisit més. Des dels meus inicis he estat vinculat a la federació en tant que tots els anys em treia la meua llicència federativa. Amb tot, és cert que al principi un s'assega llunyà d'aquelles persones que estan dinamitzant la federació, però conforme passa el temps et vas fent més conscient que la labor d'organitzar i donar suport a les activitats des de la federació és una gran recompensa moral. Vaig començar en la pràctica esportiva competitiva i vaig passar a formar-me com a àrbitre de carreres per muntanya, per a després passar a coordinar l'equip arbitral de la nostra federació. Ara, amb gran il·lusió, he acceptat el repte de dinamitzar l'àrea de carreres per muntanya com a directiu dins de la vocalia de la Federació.

 

Per què has fet el salt a l'organització i gestió en la Federació?

Em resulta fàcil organitzar i projectar activitats per al desenvolupament de qualsevol cosa. Aprofitant unes certes capacitats i, amb el suport d'un equip, considere que podem aportar la nostra visió per a millorar la nostra Federació. La gestió és una labor d'equip i actualment en *FEMECV això funciona. Amb la qual cosa, es presenten els ingredients adequats perquè puguem tirar avant un projecte de millora i qualitat.

 

Per què en la vocalia de Carreras per Muntanya en concret?

És fàcil contestar. La meua activitat dins de la Federació era coordinar l'equip arbitral d'aquesta disciplina i, a més, jo la practique amb assiduïtat. Tinc una relació directa amb el món de carreres per muntanya des de fa deu anys.

 

Més enllà de les carreres per muntanya, quins són els teus esports favorits dins del muntanyisme?

Com he esmentat el principi, a més de córrer i caminar per la muntanya, practique la bicicleta de muntanya i gravel, esquí de fons i de muntanya. Qualsevol esport o activitat realitzada en l'entorn natural m'agrada i em relaxa.

 

 

En què consisteix el treball diari dins d'aquesta vocalia?

Dins de l'estructura federativa actuem com una àrea en la qual cal organitzar les proves competitives de cada temporada. Gràcies a comptar amb un equip, podem abordar les múltiples tasques de manera àgil i eficaç.

 

Comptem, doncs, amb un grup de xiques i xics als quals tecnifiquem en la disciplina i, a més, amb un grup de seleccionats que ens permet competir a nivell nacional com a selecció. Això comporta una sèrie d'activitats que, en els moments oportuns, cal realitzar per a poder estar en les competicions nacionals.

 

Complementàriament, desenvolupem continguts per a anar actualitzant de coneixements al nostre cos d'àrbitres en aquells coneixements específics que el requereixen, amb la finalitat d'oferir una major qualitat a l'activitat desenvolupada i oferir un millor servei als nostres clubs organitzadors de proves esportives.

 

Pots avançar-nos alguna iniciativa per a aquesta legislatura?

Volem potenciar diversos fronts: Incidir en la formació dels clubs organitzadors de proves perquè es consciencien a minimitzar l'impacte. En el col·lectiu d'àrbitres, dotant-los de la formació necessària per a poder realitzar les seues activitats amb el màxim respecte ambiental. I també en la societat en general, mesurant l'impacte de les proves esportives en diversos vectors ambientals, petjada de carboni, impacte del pas de corredors, residus després de la prova i una senyalització respectuosa amb l'entorn que no el degrade.

 

D'altra banda, aquesta pràctica esportiva és realitzada per persones, cada vegada, amb més edat. Això preocupa perquè no s'incorporen tantes xiques i xics per a poder impulsar el nostre esport a un estadi de millor reconeixement. Impulsar la seua participació des d'edat escolar és un repte per a aquesta legislatura.

 

Per a finalitzar, qui és Isidre més enllà del nou vocal de Carreras per Muntanya de FEMECV?

Som una família, la meua parella i els meus tres fills que com cadascun té les seues obligacions, busquem els moments de trobada per a estar de nou tots junts i gaudir els uns dels altres. La meua activitat professional es desenvolupa com a treballador de la meua pròpia enginyeria i em dedique a organitzar un equip de col·laboradors, viatjar i contactar amb multitud de persones i empreses.

 

Com compagines totes aquestes facetes?

Crec que es pot compaginar d'una manera harmoniosa, però amb ordre. Durant la setmana dedique major temps a treballar i, en menor mesura, a atendre alguns assumptes del meu càrrec en la Federació. Els caps de setmana, que no hi ha compromisos federatius, i els festius els dedique a la pràctica esportiva. A més, de tant en tant tinc alguna competició per a testar el nivell d'entrenament amb els meus companys.

 

Patrocinadores: